نان ها، دسر ها و غذاهای محلی و سنتی شهرستان بیجار – استان کردستان | کلاس اینترنتی ما ( مومکا )

غذاهای محلی شهرستان بیجار - ترشی هفت بیجار

کلاس اینترنتی ما (مومکا) – هر منطقه و استان و شهر و هر بوم و دیاری از ایران عزیزمان، دارای آداب و رسوم و سنت های خاص خود است که نشان می دهد که هر نقطه از کشور ما دارای تاریخ و فرهنگ غنی مختص به خود است و از نظر تاریخی و فرهنگی نسبت به دیگر کشور ها سرآمد است. غذاهای محلی نیز یکی از این جلوه های زیبایی و فرهنگی هر شهر هستند. شهرستان بیجار واقع در استان کردستان نیز از این قاعده مستثنی نیست و دارای ترشی ها ، دسرها و نان ها و غذاهای سنتی و محلی مخصوص به خود است که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.


غذاهای محلی شهرستان بیجار


آش شلم

این غذا معمولا در روز های برفی زمستان خورده می‌شود.
مواد لازم: لوبیا، نخود، قیصی، چغندر، پیازداغ، نمک، زردچوبه و از همه مهم تر شلم های خشک شده که به دیگر مواد اضافه می‌کنند.

طرز تهیه: ابتدا گندم را با آسیاب دستی (دسره ) نیم کوب میکنند و بعد الک می‌کنند تا آرد آن را جدا کنند سپس گندم های خرد شده را با برگ شلغم و خود شلغم که خرد شده است مخلوط می‌کنند پس از آن کمی به آن آب اضافه می‌کنند. این مواد را درون یک سطل می‌ریزند و درب آن را محکم می‌بندند تا هفت الی هشت روز بماند تا ترش شود. سپس از این مواد به صورت گلوله ها متوسط روی پارچه یا برگ مو می‌گذارند تا کاملا خشک شود وقتی که می‌خواهند این آش را درست کنند باید از این مواد استفاده کنند.

برساق

این نان در چهار فصل استفاده می‌شود و معمولا در شب بیست و یکم ماه رمضان و جمعه آخر سال به عنوان نذری آن را بین همسایه ها و آشناها پخش می‌کنند.

مواد لازم :آرد، آب، نمک، زردچوبه، خمیر مایه، روغن سرخ کردنی

طرز تهیه: ابتدا به آرد، نمک و زردچوبه اضافه می‌کنیم سپس خمیر مایه را در یک لیوان حل می‌کنیم پس از مدتی آن را به آرد اضافه می‌کنیم سپس به مقدار لازم آب اضافه می‌‌کنیم و این مواد را مخلوط می‌کنیم و ورز می‌دهیم. خمیر تهیه شده را حدود سی تا چهل دقیقه استراحت می‌دهیم و پس از آن خمیر به اندازه یک نارنگی بر می‌داریم و با دست یا وردنه آن را صاف میکنیم وبه شمل دایره یا بیضی درآورده و در روغن خیلی داغ سرخ می‌کنیم.

برساق - غذاهای محلی شهرستان بیجار

هوروش و شیر

این غذا مخصوص فصل زمستان است.
مواد لازم: شیر و گندم خرد شده

گندم خرد شده را می پزند تا کاملا له شود به آن شیر اضافه می کنند و دوباره هم می‌زنند تا با گندم مخلوط شود و قوام بیاید این غذا معمولا برای وعده صبحانه خورده می شود.

نان چای

این نان مخصوص شهر بیجار است و معمولا در صبحانه ها میل می‌شود.
مواد لازم: آرد، شکر، روغن
این نان را بر روی ساج یا تنور درست می‌کنند.

آش پرشکه

این آش بیشتر به صورت آش نذری در شب های قدر ماه رمضان پخته می‌شود.
مواد لازم: عدس، اسفناج، مرزه خشک، پیازداغ، نمک، زردچوبه و از همه مهم تر پرشکه که از خمیر خشک شده ی خرد شده به دست می آید.

کله جوش (کالیوج)

این غذا در هر فصلی قابل خوردن است.

مواد لازم: لپه، پیازداغ، کشمش، گردو، ماست، آب

طرز تهیه: ابتدا لپه را می پزند سپس پیاز داغ درست می‌کنند و به آن نمک و زرد چوبه اضافه می‌کنند پس از این مرحله، گردو و کشمش را به مواد تهیه شده اضافه می کنند. موادی که با هم مخلوط شده اند را کنار می گذاریم تا در مرحله‌ی بعد که توضیح داده می شود به غذا اضافه کنیم.
ماستی که در آب حل شده (آب ماست) بر روی شعله ی گاز می‌گذاریم تا گرم شود و پس از گذشت مدتی موادی را که از قبل حاضر شده بود داخل ماست و آب می‌ریزیم و تا پخته شدن کامل غذا صبر می کنیم.

آش ترش

این آش از انگور درست می‌شود و بهتر است که در فصل های سرد سال از جمله زمستان میل شود. این غذا هم مقوی و هم خوشمزه است.
مواد لازم: حبوبات، شامل نخود و لوبیا و همچنین قیصی و لبو قرمز و هسته انگور.

آش ترش انگور زنجان و کردستان

قیماق یا قیماغ

این غذا را برای صبحانه و خانم هایی که تازه فرزندی را به دنیا آورده اند استفاده می‌کنند.

مواد لازم: آرد، آب، روغن محلی، کمی نمک

طرز تهیه: ابتدا به آرد کمی نمک اضافه می‌کنیم، سپس با روغن آن را تفت می دهیم تا رنگ آرد عوض شود سپس به آن آب سرد اضافه میکنیم و دائم هم میزنیم تا به یک مایه قوام یافته ای تبدیل شود.

آش دوغ

از جمله غذاهای محلی پر مصرف در شهرستان بیجار است که در دورهمی ها و گشت و گذارها از این آش استفاده می کنند. این غذا معمولا در تابستان مصرف می شود.

مواد لازم: دوغ، اسفناج، سیر، نعنا داغ، پیازداغ

گنم برشیا (گندم سرخ شده)

دانه های گندم را سرخ می کنند و از این خوراکی به عنوان تنقلات استفاده می‌شود.

حلوای پرشکه، حلوا سوهانی، خورش کنگر، خورش غازی‌آغا، شیره انگور(دوشاو) و ترشی هفت بیجار از دیگر خوراکی ها و غذاهای محلی شهرستان بیجار می باشد.

نویسنده و گردآورنده: پارسا امامعلی، دانش آموز کلاس ششم مدرسه ولایت شهرستان بیجار

شما نیز می توانید در بخش پیام ها در قسمت پایین این پست، غذاهای محلی شهر و استان خود را نام ببرید تا در پاسخ این سوال با اسم خودتان ثبت شود همچنین می توانید در مورد غذاهای بالا اظهار نظر کرده و طرز تهیه آن ها را بفرمایید.

باکس صفحه های مهم و مرتبط سایت

صفحه کلاس اینترنتی ما ( مومکا ) در آپارات – ورود به صفحه

صفحه مربوط به کلاس ششم ابتدایی – ورود به صفحه

مقالات مرتبط

0 0 vote
ارزش و کیفیت مطلب
guest
3 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده تمام نظرات
فرید حبیبی

افرین پارسا خیلی ممنون قشنگ بود

حسین شفیعی

مطالب عاااااالی بود

قلمرو

بسیار عالی و کامل 👏👏❤

3
0
دوست دارید عقاید خود را با دیگران به اشتراک بگذارید؟x
()
x